Μόνωση Ταράτσας

STEGANOSIS

Ότι πρέπει να ξέρετε για τη μόνωση της ταράτσας σας.

Η μόνωση της ταράτσας είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται:
Στην προστασία του κτηρίου από το νερό της βροχής δηλαδή στην υγρομόνωση ή στεγανοποίηση
Στην προστασία του κτηρίου από τις ακραίες χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες δηλαδή στη θερμομόνωση.

Οφέλη Υγρομόνωσης/ Στεγανοποίησης

Η προστασία των κατασκευών από το νερό της βροχής είναι απολύτως απαραίτητη, μιας και η διείσδυση του νερού προκαλεί σημαντικές φθορές:

 • Διάβρωση του οπλισμού του σκυροδέματος του φέροντος οργανισμού του κτηρίου
 • Ξεφλουδίσματα ή/και σκασίματα σε βαφές και επιχρίσματα ταβανιών ή τοιχοποϊίας
 • Υψηλά επίπεδα υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό του κτηρίου, κ.ά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τα υλικά που εφαρμόζονται για τη στεγανοποίηση μιας ταράτσας, θα πρέπει να πληρούν 2 βασικές προϋποθέσεις:
– Να είναι ανθεκτικά και αδιαπέραστα στο νερό για να εμποδίζουν τη διείσδυση της βροχής στην κατασκευή του κτηρίου και
– Να είναι ελαστικά για να μπορούν να παρακολουθήσουν τις συστολές και διαστολές του υποστρώματος, λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, χωρίς να υποστούν ρηγμάτωση.

Μια ταράτσα, με μόνωση από την elastotet, η οποία έχει θέα την θάλασσα

Οφέλη Θερμομόνωσης

Η προστασία από τις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος συμβάλλει σημαντικά στην:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Οικονομία για τη θέρμανση του κτηρίου το χειμώνα, αλλά και για την ψύξη του κτηρίου το καλοκαίρι
 • Προστασία του περιβάλλοντος

Πλέον, η πλήρης μόνωση της ταράτσας με υγρομόνωση και θερμομόνωση είναι επιβεβλημένη, ακόμη και από τον ΚΕΝΑΚ κατά την κατασκευή, σε όλες τις νέες και σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Υλικά και Τρόποι Μόνωσης Ταράτσας.

Στεγανοποίηση Ταράτσας

Τα υλικά στεγανοποίησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 1. Στα υλικά στεγανοποίησης υγρής εφαρμογής, τα οποία είναι προϊόντα σε υγρή μορφή και προσφέρονται σε δοχεία. Εφαρμόζονται όπως οι βαφές, με ρολό ή ψεκασμό. Μετά την εφαρμογή τους, μετατρέπονται σε ελαστικές μεμβράνες, οι οποίες προσφύονται στο υπόστρωμα πάνω στο οποίο εφαρμόζονται. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα ελαστομερών στεγανοποιητικών επαλειπτικών προϊόντων. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα ακρυλικά, τα πολυουρεθανικά, τα σιλανικά, οι πολυουρίες και τα υβριδικά ακρυλικού-πολυουρεθάνης. Το πάχος της εφαρμογής τους είναι κατά κανόνα 1 mm περίπου.
 2. Στα υλικά στεγανοποίησης, τα οποία είναι προδιαμορφωμένες μεμβράνες, προσφέρονται σε ρολά, τα οποία κολλώνται στο υπόστρωμα στο οποίο εφαρμόζονται, είτε με ειδικά συγκολλητικά-αστάρια είτε με μηχανική στερέωση. Οι μεμβράνες αυτές κολλώνται μεταξύ τους με τη βοήθεια φλογίστρων. Οι κυριότεροι τύποι προδιαμορφωμένων μεμβρανών είναι: τα ασφαλτόπανα, οι μεμβράνες PVC και οι μεμβράνες TPO.

Οι μεμβράνες αυτές προσφέρονται σε διαφορετικά πάχη και με διαφορετικές επικαλύψεις, ενώ η εφαρμογή τους γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένα συνεργεία μονώσεων.

Θερμομόνωση Ταράτσας

Τα υλικά θερμομόνωσης χωρίζονται και αυτά σε δυο κατηγορίες:

 1. Στα έτοιμα προδιαμορφωμένα θερμομονωτικά φύλλα, τα οποία είναι κυρίως τα εξής: τα φύλλα διογκωμένης πολυστερίνης (άσπρα), τα φύλλα γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης (μαύρα), τα φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης (μπλε ή πράσινα) και τα φύλλα πολυουρεθάνης. Τα θερμομονωτικά φύλλα τοποθετούνται με απλή απόθεση στο υπόστρωμα της ταράτσας και στη συνέχεια επικαλύπτονται με κατάλληλα υλικά, ώστε να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες και τις μηχανικές καταπονήσεις.
 2. Στα υλικά τα οποία εφαρμόζονται με ψεκασμό in situ. Ο κυριότερος τύπος θερμομόνωσης με ψεκασμό είναι με αφρό πολυουρεθάνης δύο συστατικών.

Τα υλικά που εφαρμόζονται για τη θερμομόνωση μιας ταράτσας θα πρέπει να διαθέτουν χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (συντελεστής λ) και να έχουν πάχος τουλάχιστον 4-5 cm για να εμποδίζουν τη μεταφορά της θερμότητας, είτε από έξω προς τα μέσα είτε από μέσα προς τα έξω.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προτείνουμε την καταλληλότερη λύση ΕΔΩ

Συχνές ερωτήσεις

 

1. Πόσο κοστίζει η μόνωση ταράτσας;

 

 • Η στεγανοποίηση μιας ταράτσας από εξειδικευμένα συνεργεία με εγγύηση, ξεκινάει από 9-10 euro/m2 και μπορεί να φτάσει και τα 16-18 euro/m2.
 • Η θερμομόνωση, η οποία περιλαμβάνει συνήθως και τη στεγανοποίηση, ξεκινάει από 25-26 euro/m2 και μπορεί να φτάσει έως και 50 euro/m2.

Το μεγάλο εύρος τιμών οφείλεται στα πολλά και διαφορετικά προϊόντα, όπως και στις μεθόδους στεγανοποίησης και θερμομόνωσης μιας ταράτσας.

 

2. Ποια είναι η καλύτερη μόνωση ταράτσας;

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η επιλογή της κατάλληλης μόνωσης είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν:

 1. οι απαιτήσεις του ενδιαφερόμενου για θερμομόνωση, στεγανοποίηση ή και τα δύο,
 2. η κατάσταση του υποστρώματος και των υλικών που προϋπάρχουν,
 3. οι απαιτήσεις για τη διάρκεια ζωής του συστήματος της μόνωσης,
 4. οι απαιτήσεις σε βατότητα,
 5. οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην ταράτσα (μηχανήματα κλιματισμού, αεραγωγοί, ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά πάνελ, κ.ά.),
 6. οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και
 7. οι οικονομικές δυνατότητες του ενδιαφερομένου.

Γι’ αυτό απαιτείται μια επί τόπου επίσκεψη από εξειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου, ώστε να διαπιστώσει από κοντά τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε εφαρμογής και να προτείνει τη βέλτιστη λύση.

3. Τι μόνωση να κάνω στην ταράτσα μου;

Ιδανικά θα πρέπει μία ταράτσα να διαθέτει και στεγανοποίηση και θερμομόνωση. Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση τι είδους μόνωση προϋπάρχει στην ταράτσα (υγρομόνωση, θερμομόνωση ή και τα δύο), η κατάσταση στην οποία βρίσκεται (αν έχει φθορές ή αν έχει αστοχήσει) και να πράξουμε αναλόγως.

 • Η θερμομόνωση, ενώ είναι επιθυμητή, δεν είναι απολύτως απαραίτητη.
 • Η εφαρμογή της, όμως, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ μακροπρόθεσμα θα αποφέρει και οικονομικά οφέλη λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος και καυσίμων για ψύξη και για θέρμανση.
 • Η στεγανοποίηση από την άλλη, είναι απολύτως απαραίτητη καθώς η διείσδυση του νερού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φέροντα οργανισμό του κτηρίου.

4. Πώς να κάνω μόνωση ταράτσας μόνος μου;

Οι θερμομονώσεις παντός είδους και οι στεγανοποιήσεις με προδιαμορφωμένες μεμβράνες (ασφαλτόπανα, μεμβράνες pvc, κ.λπ.) γίνονται αποκλειστικά από εξειδικευμένα συνεργεία. Ένας ιδιώτης, μπορεί να εφαρμόσει μόνος του υγρά επαλειφόμενα υλικά στεγανοποίησης (ακρυλικά, πολυουρεθανικά, κ.λπ.), αρκεί να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή προετοιμασία του υποστρώματος.

Σε καμία περίπτωση, όμως, η εφαρμογή των υλικών αυτών από έναν ιδιώτη δεν μπορεί να εγγυηθεί το επιτυχημένο αποτέλεσμα μιας στεγανοποίησης. Η απειρία και η ελλιπής τεχνική κατάρτιση του εφαρμοστή συχνά οδηγεί σε αστοχία της στεγανοποίησης (είτε άμεσα είτε εντός μικρού χρονικού διαστήματος), ακόμα και όταν χρησιμοποιηθούν τα πλέον αξιόπιστα και πιστοποιημένα υλικά.

Εγγυημένα επιτυχημένο αποτέλεσμα μπορεί να δοθεί μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία μονώσεων με πολυετή εμπειρία και μεγάλο κατασκευαστικό έργο στο ιστορικό τους.

5. Πότε να κάνω μόνωση ταράτσας;

Γενικά εργασίες μονώσεων μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν όμως υλικά, όπως τα υγρά επαλειφόμενα με βάση το νερό, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται σε χειμωνιάτικο καιρό (συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας) γιατί καθυστερεί αρκετά το στέγνωμά τους, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μία επερχόμενη βροχόπτωση, πριν προλάβουν να αναπτύξουν πλήρως τις ιδιότητές τους.

Από την άλλη, τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μονώσεις (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) απαιτούν η εφαρμογή να γίνεται σε καλά στεγνωμένες επιφάνειες. Η απαίτηση αυτή δυσχεραίνει την εφαρμογή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επομένως, η ιδανική εποχή για μονωτικές εργασίες είναι όταν ο καιρός ανοίγει και παραμένει αίθριος για πολλές ημέρες, δηλαδή από Μάιο ή Ιούνιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, πριν ξεκινήσουν οι βροχές.

Επικοινωνήστε για περισσότερες λεπτεμέρειες ΕΔΩ

Επικοινωνήστε Σήμερα Μαζί Μας